Så sparar du till pensionen

Oavsett om det är 40 år eller 10 år kvar tills det är dags för dig att gå i pension lönar det sig att börja pensionsspara. Även en liten sparad summa varje månad leder till en bättre pension om du sparar i flera år.

Många som går i pension blir tyvärr chockade när de inser att de måste leva på en månadsinkomst som är rejält mycket lägre än den tidigare månadslönen. Den allmänna statliga pensionen är ofta låg och om du inte har en tjänstepension via ditt arbete är det extra viktigt att pensionsspara på egen hand till pensionen. Även om du har tjänstepension är det bra att pensionsspara lite extra för att kunna sätta guldkant på pensionärslivet med resor och andra upplevelser som du äntligen har tid med när du inte behöver arbeta längre.

Så pensionssparar du på bästa sätt

Om du vill ha ett smidigt sparande som är enkelt att deklarera är ett investeringssparkonto rätt val. På ett investeringssparkonto, eller ISK som det brukar kallas, kan du spara i både fonder och enskilda aktier och behöver endast betala en låg schablonskatt istället för att skatta för vinsten. Hos Aktieinvest är det enkelt att pensionsspara och även få råd om hur du sparar på bästa sätt. Har du 5 år eller mer kvar tills det är dags att gå i pension kan du ta högre risk än om du snart ska gå i pension. Närmar du dig pensionen är det en bra idé att omfördela sparandet till fonder med lägre risk. Hur mycket du måste spara till din pension beror på hur stor inkomst du kommer att behöva som pensionär. Räkna ut dina fasta kostnader och fundera över vad du vill sysselsätta dig med som pensionär. Är du intresserad av skogspromenader och att läsa böcker kommer ditt pensionärsliv vara mycket billigare än om du vill göra långa utlandsresor och unna dig frekventa restaurangbesök. Tänk på att det går att kombinera drömmen om resor till sol och värme med att leva billigt om du flyttar utomlands som pensionär.

Fördelar med pensionsspar på ISK

  • Låg skatt
  • Enkel deklaration
  • Statliga investerarskyddet gäller

Få råd att pensionsspara

Kanske tycker du att det känns omöjligt att spara ens 100 kronor varje månad? Då är det dags att tänka om. I stort sett alla har möjlighet att spara en liten summa varje månad utan att behöva leva på vatten och bröd. Det finns många enkla spartips som du knappast kommer att märka av men som gör att du kan lägga undan några hundralappar till din framtida pension varje månad. Klassiska tips som att veckohandla mat och ta med matlåda istället för att äta lunchen ute leder till stora sparbelopp på lång sikt. Om du köper kläder på second hand sparar du både pengar samtidigt som du gör en insats för miljön. Ett annat bra tips är att föra över pengarna till ditt pensionssparande direkt när lönen kommer in varje månad för att på så sätt undvika att använda pengarna till onödiga inköp.