Få det att gå runt som egenföretagare

Att få ihop ekonomin som egenföretagare kan vara en utmaning men med framförhållning och bra kontroll behöver det inte vara svårt. Många företagare kan med en bra struktur till och med få bättre ekonomi än om de hade varit anställda.

låna pengarTrots att du tjänar bra med pengar kan det tyvärr ofta vara svårt att få lån hos de traditionella långivarna eftersom de brukar kräva att du har en fast heltidsanställning. På https://www.comboloan.se/svart_att_fa_lan/ har du som är egenföretagare möjlighet att få hjälp med att hitta långivare som lånar ut pengar till dig med skiftande inkomster. Du kan enkelt ansöka och jämföra olika lån på hemsidan och få besked inom kort. När du väljer lån är det viktigt att se över räntor och andra avgifter för att hitta det billigaste lånet. Om du lägger lite extra tid på att jämföra och förhandla med långivarna kommer du att tjäna på det i längden.

Kontroll över privatekonomin

En av utmaningarna med att vara egen företagare är att veta hur mycket pengar det går att ta ut i lön varje månad. En hel del av pengarna som kommer in på kontot från kunderna ska betalas in till Skatteverket och för att veta hur mycket du kan ta ut i lön varje månad bör du anlita en kunnig redovisningsekonom eller lära dig själv om moms, sociala avgifter och bolagsskatt. När du vet hur mycket du får ut varje månad blir det enklare att göra en hushållsbudget för att se vad du har råd med.

Om du endast kan ta ut en låg lön varje månad gäller det att se över både dina privata kostnader och företagets kostnader. Finns det något som du kan dra in på? Om ditt företag har en dyr kontorshyra kanske du kan byta till en mindre lokal? Det går också att spara pengar genom att se över den privata boendekostnaden genom att till exempel se över leverantörer av el och bredband. Det finns många enkla spartips som till exempel att planera matinköpen och att åka kollektivt istället för att ta bilen. Det klassiska sparknepet med matlåda är också ett bra sätt att spara pengar på.

  • Lägg undan pengar för moms och andra skatter
  • Se över företagets fasta kostnader
  • Gör en hushållsbudget och spara in på onödiga utgifter