EU-valet 2019

Har du koll på vad som händer den 26 maj? Det är då det är dags för val till EU-parlamentet. Ett val som är viktigare och mer spännande än många faktiskt vet om. Vi går igenom det viktigaste att ha koll på.

EU flaggaEU-valet är något som kommer i skymundan i relation till riksdagsvalet som sker var fjärde år i Sverige. Faktum är dock att valet för EU-parlamentet är minst lika viktigt att läsa på om och rösta i eftersom det resulterar i vilka ledamöter vi skickar att sitta med i Europaparlamentet, och på så sätt får inflytande i den Europeiska unionen.

Några viktiga datum

Precis som inför riksdagsvalet finns det en del datum som kan vara värda att ha koll på så här inför EU-valet, och det kanske allra viktigaste datumet är själva valdagen. Det datum du bör hålla på minnet är 26 maj, det är nämligen valdagen, men du kan däremot förtidsrösta redan från och med den 8 maj. Smidigt för dig som har annat inplanerat då den officiella valdagen äger rum. Du har alltså hela 18 dagar på dig att komma iväg och rösta – inga anledningar att avstå med andra ord. Om du däremot bor utomlands kan du rösta via brev från och med den 11 april, detta gäller även om du är sjöman på ett fartyg som går utanför Sveriges gränser, skriver Svenska Dagbladet.

Varför rösta?

Om man inte är insatt i vad EU-valet är för något, eller om man känner sig osäker på varför man bör rösta i valet för EU-parlamentet kan det vara klokt att läsa på lite innan. På Expressen hittar du en snabbguide om EU och varför EU-valet hålls. Läs guiden här.