Bra att tänka på när du tar ett lån

Funderar du på att att ett lån? Idag har du många olika former av lån att välja bland och långivarna konkurrerar om sina kunder. Här kan du läsa mer om vad du ska tänka på när du lånar pengar!

låna pengar med betalningsanmärkningDet finns många anledningar till att låna pengar, allt från en krissituation där du snabbt behöver få loss likviditet till rena nöjen som resor eller shopping. Kanske är du bjuden på bröllop och måste ha den där snygga klänningen, eller också hittar du en frestande sista-minuten-resa till ett riktigt specialpris. Eftersom anledningarna till att låna varierar, finns ett helt spektra av lån idag. Här står låntagaren helt fritt att välja den variant som passar bäst i sammanhanget. Skulle du ha betalningsanmärkningar kan du ändå ha en möjlighet att låna, exempelvis genom bästasmslånet.se/smslan-med-betalningsanmarkning/ med flera.

När du lånar pengar

Tänk på det här när du vill ta ett lån:

  • Försök beräkna hur mycket du behöver låna och håll dig till det – det vill säga lagom mycket, för att använda ett äkta svenskt uttryck. Det är förstås inte alltid så lätt att avgöra hur mycket som behövs. Ibland kan det dessutom vara bra att ta till lite extra för att vara säker på att det ska räcka.

 

  • Lägg ner lite tid på att jämföra de olika långivarna. Här finns mycket pengar att tjäna, eftersom den totala lånekostnaden kan skilja sig åt rejält. Skillnaden utgörs dessutom inte enbart av kostnaden; villkoren för lånen kan också variera.

 

  • Prova att kontakta olika långivare för att försöka få ned kostnaden för ditt lån. Ibland finns möjligheten att kunna pruta på räntan (den variabel som vanligtvis har störst påverkan på lånets totala kostnad) mm.

Annat att tänka på vid låneansökan är att så långt det är möjligt använda sig av autogiro eller e-faktura, eftersom detta påverkar kostnaden i längden. På så sätt kan du antingen helt eller delvis slippa avi-avgiften för lånet och därmed minska den effektiva räntan. Håll också utkik efter olika kampanjer som det annonseras om regelbundet, där du exempelvis kan få ett räntefritt lån under en tid. Viktigt är förstås att hitta ett så förmånligt lån som möjligt och lägger du ner lite tid på
letandet kan det definitivt löna sig.