Ekobrott – vad göra om du är misstänkt?

Ekobrott är en förkortning av ekonomisk brottslighet. Här ingår både skattebrott, bokföringsbrott och förskingring samt mutor och allt som faktiskt har med ekonomisk brottslighet att göra. När du har blivit misstänkt för ett ekobrott gäller det att skaffa ett bra ombud som företräder dig, eftersom du kan få stå för dyra böter och ibland fängelse.

Det är inte alltid enkelt att sätta fingret på den skyldige när det gäller ekobrott. Ofta är det luddigt och i de flesta fall är det ditt agerande som bedöms. Hos Olsson Lilja kan du hitta en advokat med spetskompetens, eftersom de har stor erfarenhet av just ekobrottsärenden.

ekobrottSkyldig, felaktigt anklagad eller ovetandes?

Det är som sagt inte alltid lätt att peka ut den skyldige i samband med ekobrott. Du som bedriver verksamhet i större utsträckning (och även mindre) kan bli anklagad utan att ens ha en aning om vad du gjort för fel.

  • Du kanske har glömt att bokföra händelser i bokföringen
  • Du kanske ouppsåtligen har utfört ett skattebrott utan att vara medveten om det
  • Du har agerat på ett oaktsamt sätt som gör att någon annan har kunnat handla fel utan att du brytt dig om att gå till botten med problemet

Ett ekobrott betyder således inte att du är en grov kriminell, och därmed är just den typen av brott viktig att följas av en advokat. För mer information kan du gå in på Ekobrottsmyndigheten och kolla läget.

Sätt dig in i regelverket och verksamheten på ett effektivt och aktivt plan

Att bedriva verksamhet och inte känna till skyldigheterna är helt enkelt bäddat för misslyckande. Även om du lotsar ut bokföringen på någon annans axlar, måste du själv ha koll på hur personen sköter sina åtaganden. Du som chef har ett löpande ansvar att saker går som de ska och att andra arbetar på ett korrekt sätt. Myndigheter som Skatteverket är också mycket noga med att kontrollera att alla företag sköter sig, och när ett ekobrott kommer upp till ytan så är det oftast just dem som har nosat upp problemet, även om det kan vara allt svårare med dagens teknik. Se därför till att läsa på om lagarna och ha ordning på alla dokument som sig bör för att inte hamna i fällor och tråkigheter.