De nischade bankernas glansdagar

Att ta ett lån hos storbankerna har hitintills varit det vanligaste. Men med detta följer också längre väntetider och risken att bli nekad bara för att man råkar ha en betalningsanmärkning eller brist på säkerhet. Vidare, har det uppkommit alltfler nischade banker med fördelaktigare villkor som beviljar lån, även till den som kanske inte alltid faller inom den klassiska kategorin av potentiella låntagare.

Som alternativ finns det nu fler mindre banker som skapar attraktiva låneerbjudanden till kunder som du och jag. Eftersom alla dessa småbanker växer till antalet och popularitet så kan det vara bra att kunna jämföra dem alla på en och samma sajt i form av en jämförelsesajt för snabblån. Ett ypperligt exempel på dessa är Fairlån som samlat de största nischbankerna för dig som låntagare att botanisera bland och se vad de specialiserar sig på.

ta lån onlineSå föddes nischbankerna

Alltfler kunder väljer att bortse från storbankerna och vända sig till småbankerna istället, där du bland annat kan välja mellan samlingslån, snabblån och lån som är betydligt billigare i form av räntor och avgifter. Som grädde på moset brukar handläggningstiden gå oerhört mycket fortare än hos de större aktörerna där du kan få vänta dagar och ibland veckor innan du får besked. Har du ett snabbt behov av pengar kan detta vara förödande. Om du för övrigt är pensionär, studerande, halvtidsanställd eller vikare, kan det bli ännu svårare att få ett jakande svar.

När sms-lånen kom in på den svenska marknaden började nischbankerna att se sin chans. När sedan internet och digitala tjänster blev vanligare så blev det ännu mer självklart att vända sig till kunderna på nolltid som numera kan ansöka om lån direkt på nätet.

Välj bank utefter dina förutsättningar

Det som lockar alltfler privatpersoner (och företag) att välja en nischad finansiell aktör, är att det idag går att hitta banker som riktar sig till en specifik målgrupp. Det kan vara låginkomsttagare, folk med betalningsanmärkningar, människor som söker extra låg ränta eller folk som letar banker som slopar kreditupplysningen via UC. Genom att plocka ihop godbitarna från vardera aktör och jämföra, kan du tjäna in mycket pengar som kund. Det är också här jämförelsesajterna kommer in i bilden, eftersom de förenklar för dig att slippa sitta och leta upp alla banker var för sig, vilket tar lång tid.