Fördelar att ombilda fastigheter till bostadsrätt

Att ombilda fastigheter till bostadsrätter är för det mesta en mycket bra affär för de som blir bostadsrättsinnehavare. En ombildning både ökar inflytandet över det egna boendet och kan bli en lönsam affär.

Innan ombildning är det viktigt att läsa på om hur en ombildning går till för att säkerställa att den följer alla lagar och regler. De allra flesta föreningar väljer att anlita experter på fastighetsekonomi och fastighetsjuridik som exempelvis Interesta. På https://interesta.se/ombildning-till-bostadsratt/ kan du läsa mer om de helhetslösningar som Interesta erbjuder och få hjälp oavsett var i Sverige fastigheten ligger.

ombilda till en bostadsrättFördelar med ombildning till bostadsrätt

Det finns flera fördelar med att ombilda hyresrätter till bostadsrätter och en av de viktigaste är att bostadsrättsinnehavarna får ett ökat inflytande över sitt boende och kan vara med och påverka framtida underhåll och skötsel. Ofta brukar ordningen i området bli bättre när människorna som bor där känner att det är deras och att det inte är en anonym fastighetsägare som äger bostadsområdet. Att ombilda hyresrätter till bostadsrätter kan vara extra viktigt i områden där hyresrätterna är i majoritet eftersom en blandning av ägandeformer brukar skapa stabilitet och ordning i bostadsområden.

En annan stor fördel är att den som har en bostadsrätt får renovera bostaden invändigt utan tillstånd från fastighetsägaren och att de pengar som läggs ner på renovering går att få igen vid en försäljning eftersom en nyrenoverad lägenhet har ett högre värde. Många som är med vid ombildningen tjänar dessutom mycket pengar när de säljer lägenheten eftersom de får köpa den till ett lägre pris än marknadsvärdet vid ombildningen. Det finns exempel på de som har tjänat enorma summor på att äga sitt boende och det gäller särskilt de bostadsrättsinnehavare som köpt och sålt mellan 2008 till 2018. Vissa har tjänat flera tusen kronor i månaden på sitt boende men det gäller främst de som ägt en bostadsrätt i någon av storstadskommunerna.